Originálny názov: Little Women
Slovenský názov: Malé ženy
Žánre: Dráma, Rodinný, Romantika
Rok vydania: 1933
Podľa románu: Louisa May Alcott
Doba filmu: 1 hodina 55 minút
USA

Katherine Hepburn ako Josephine Marchová
Frances Dee ako Margaret Marchová
Jean Parker ako Elizabeth Marchová
Joan Bennett ako Amy Marchová
Douglass Montgomery ako Theodore Laurence
Paul Lukas ako profesor Fridrich Bhaer

Obsah: Film je datovaný do obdobia vojny severu proti juhu. Príbeh sleduje osudy štyroch sestier Marchových, ktoré nám približujú život malých žien. Každá z nich je jedinečná a každá z nich nosí svoje vlastné bremeno od najstaršej Meg, túžiacej po niekdajšom bohatstve ich rodiny a uličníckej Jo, ktorá sa nijakovsky nechce zmieriť s výzorom mladej dámy, až po dve najmladšie, miláčika rodiny - Beth a malej vznešenej Amy.

Môj názor: Prvá verzia malých žien (ak nepočítame z 1918), prvé stvárnenie ich večného príbehu, ich strastí a radostí... Táto verzia má zo všetkých ako jediná toho pravého ducha, tú atmosféru, ktorá jednoducho patrila k danej dobe. Atmosféra elegancie a jemnosti, ktorú v súčasnej dobe už bohužiaľ nenájdeme. V prvom rade sa musím vyjadriť k veľmi dobrému výberu hercov, a to predovšetkým Katherine Hepburn - Jo. 

"Byť milovanou je pre mňa teraz viac, ako bývalo zvykom."

Na jej Krištofa Kolumbusa do smrti nezabudnem (najexluzívnejšia nadávka na svete)! Samá ruka, samá noha. Čisté chlapčisko. Katherine Hepburnová jednoducho ukázala presne tú Jo, ktorú sme mohli zažiť v knihe. Tá vášnivá a niekedy unáhlená Jo. Hoci do filmu nezmestili scény ako je jej hádka s Amy, aj napriek tomu sa režisérovi podarilo vykresliť charaktery všetkých sestier a predovšetkým tam máme scény, ktoré v žiadnej inej verzii nie sú (alebo aspoň nie v tých, ktoré som videla).


Okrem sestier musím taktiež pochváliť Douglassa Montgomeryho, ktorý stvárnil Lorieho. Videl svet takého fešáka? Hanblivá Beth, strojená Amy, jemná a elegantná Meg a samozrejme, náš zmätkársky profesor Bhaer. Všetky postavy dokázali herci vykresliť výborne. Čo sa týka kostýmov, hádam nemusím ani hovoriť, že sú krásne.
Celkovo však musím povedať, že nevedomím odporúčam prečítať si najprv knihu, ako kompletizáciu celkového obrazu, predsa len tam nestrčili všetko, to sa ani nedalo. Predovšetkým vďaka knihe si budete môcť skôr všimnúť, ako veľmi musela Jo zápasiť so svojou povahou a ako veľmi sa postupom rokov sestry menili, dospievali a stávali sa z malých žien na veľké.